Obaveza svakog proizvođača je da svoj proizvod opremi sa dovoljno podataka namenjenih kako potrošačima, tako idaljiim akteri u lancu prerade i plasmana- industirji i trgovcima.
Na svim prehrambenim proizvodima treba da se nalaze podaci koji će omogućiti potrošačima da bezbedno i pravilno čuvaju, pripremaju i koriste kupljeni proizvod.
Ti podaci, iako nisu uvek isti, imaju isti cilj- zaštitu zdravlja i interesa potrošača. Deklaracija mora da sadrži
- propisani naziv hrane (ako nije propisan onda uobičajen ili opisni – dovoljno jasan tako da potrošač može da zna pravu prirodu proizvoda i može da ga razlikuje od njemu sličnih.
- spisak sastojaka koji se navode prema opadajućem redosledu u odnosu na težinu izmerenu u vreme njihove upotrebe u proizvodnji hrane – najpre oni koji čine najveći udeo.
- količine sastojka ili kategorije sastojaka koji su upotrebljeni u proizvodnji ili pripremi hrane
- uslove čuvanja i upotrebe hrane (na primer temperaturu čuvanja sve vreme ili nakon otvaranja, način pripreme, na primer da je kobasica za termičku obradu itd…)
- datum maksimalnog trajanja koji treba naglasiti recenicom „upotrebiti do“
- prisutvo alergena u proizvodu, odnosno supstanici koje mogu da izazovu alergije.
Vodič za deklarisanje hrane detaljnije objašnjava primenu propisa i uslove za bolju informisanost potrošača o hrani, a detaljnije informacije možete da pogledate na sledećem linku
Deklarisanje živine zaklane na gazdinstvu/farmi
Za živinu zaklanu na gazdinstvu, deklaracija mora da sadrži:
- Neupakovan trup (etiketa, prsten/privezak ili druga oznaka):
- naziv i sedište subjekta/proizvođača,
- veterinarski kontrolni broj objekta za klanje;
- Omotan ili upakovan trup (etiketa):
- naziv i sedište subjekta proizvođača,
- datum klanja,
- naziv proizvoda (vrsta),
- rok upotrebe,
- uslovi čuvanja,
- veterinarski kontrolni broj objekta za klanje (ID oznaka).