O nama i maloj farmi

Imate još neko pitanje?
Kontaktirajte nas i potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.

Ideja za ovaj sajt nastala je iz želje da proizvođačima malih količina hrane i tradicionalnih proizvoda približimo takozvane fleksibilnosti u propisima o higijeni hrane.

Bez obzira da li počinjete proizvodnju ili se već njom bavite na svom poljoprivrednom gazdinstvu, pravila i propisi kojima je vaša delatnost regulisana često izgledaju kao komplikovana i nepremostiva prepreka. Ovo je jedan od razloga što mnogi proizvođači tradicionalnih proizvoda ostaju u sivoj zoni, bez mogućnosti izlaska na tržište, sticanja novih kupaca i značajnog proširenja asortimana, kao i rasta proizvodnje i prometa.

Prilagođavanje propisima može isprva biti izazovan i ne tako lak poduhvat, ali je to, složićete se, strateško promišljanje svog posla na duge staze. Ovakav pristup može da obezbedi dugotrajno prisustvo na tržištu, poverenje države i kupaca, bez obzira na to koliko je vaša proizvodnja mala. Jer, koliko god vam se država ili vi sami činili kao stroga ili dovoljna kontrola, na kraju se sve svodi na kontrolu koju vrše kupci, koliko znaju da vodite računa o njihovom potrebama i zdravlju. To je pitanje obzira i odgovornog poslovanja, vašeg ugleda i mesta na tržištu koje gradite i održavate.

Poslovanje na maloj farmi predstavlja tradicionalni model kojem se, ukoliko posluje u skladu sa propisima, daje mogućnost da opstane i u savremenom dobu. Istovremeno, ovo je siguran put do potrošača, blizak i direktan, bezbedan i bez posrednika. Ulaženje u legalne tokove košta manje nego ranije, dostupne su mere podrške, a zahtevi su prilagođeni potrebama malog obima poslovanja i tradicionalnoj proizvodnji hrane.

Naravno, ono gde se kompromis ne pravi i ne sme ga biti su higijena i bezbednost hrane.

Zbog svega pomenutog, želeli bismo da ovo učinimo mestom gde ćete moći da se upoznate sa celokupnim paketom informacija potrebnih da vaša mala farma, koristeći sve propisane olakšice, postane i bude legalna i funkcionalna u proizvodnji i na tržištu.

Informacije i savete vam nudimo zato što imamo višegodišnje iskustvo rada sa malim proizvođačima, znamo nedoumice i probleme sa kojima se srećete.

Iznad svega, zato što želimo da mali proizvođači budu ravnopravni sa velikim, vidljivi i prepoznati na tržištu. Hoćemo da vaši proizvodi budu dostupni onima koji žele da ih probaju i konzumiraju, plate adekvatno vašem trudu i uvek vam se, kao zadovoljni kupci, vraćaju.