Klanje živine na gazdinstvu

Proizvodite živinu i želite da ponudite potrošačima sveže živinsko meso? Posebnim pravilima je regulisano klanje živine iz sopstvenog uzgoja, koje se odnosi na ograničenje u broju ptica na 5000 brojlera ili 1000 komada ostale peradi (guske, patke, ćurke) na godišnjem nivou.

Živina zaklana na farmi može da se prodaje direktno, ili na zelenoj pijaci i maloprodaji i to u opštini i susednim opštinama gde se farma nalazi.
Detalje vezane za objekat, registraciju poslovanja, samokontrolu, tržište i kancelariju na maloj farmi možete naći na sledećim stranicama.

Objekat

Započinjete posao ili samo legalizujete i adaptirate prostor u kom ste već radili?
Od ideje do projekta Preduslovi i dozvole Izgradnja i uređenje objekta Proces klanja živine

Registracija

Da li ste upisani u Centralni registar objekata, kakve to mogućnosti pruža i kakve obaveze postavlja?
Registracija u Agenciji za privredne registre Registracija objekta - Uprava za veterinu

Samokontrola

Proizvođač malih količina proizvoda dužan je da samostalno uredi svoj sistem…
Preduslovni programi HACCP - odgovornost za bezbednost hrane Zapisi

Tržište

Poznavanje tržišta jedan je od prvih uslova za dobar plasman proizvoda.
Deklarisanje proizvoda Mesto prodaje Marketing proizvoda

Kancelarija

Mala farma svoju ličnu kartu pokazuje sređenom dokumentacijom i urednim vođenjem administracije.
Dokumentacija i podrška Tok robe i sledljivost