Saveti za male prerade i u školskoj klupi

Događaji
15 / 5 / 2019

Ovog vikenda 17-18 maja, dvadesetak profesora srednih škola iz Svilajnca, Pirota, Valjeva, Požarevca i Beograda završava  četvorodnevnu obuku Prerada hrane životinjskog porekla na gazdinstvu i u objektima malog kapaciteta“. Ovi stučnjaci biće dostano osposobljeni za  dalje prenošenje znanja mladim ljudima koji žele da nakon školovanja pokrenu ili osavremene svoju porodičnu preradu mleka i mesa na gazdinstvu.

Inicijativa se realizuje u okviru projekta “Podsticanje zapošljavanja mladih (YEP projekat)“, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja sa partnerima pruža podršku u zapošljavanju mladima u ruralnim sredinama kroz različite pristupe – organizovanje stručne prakse, pomoć za započinjanju sopstvenog posla na poljoprivrednom gazdinstvu, kroz podršku zadrugama ili udruženjima.

Nakon obuke profesora, budućih trenera, ovaj sadržaj biće ponudjen subjektima u poslovanju hranom, projektima i lokalnim samoupravama zainteresovanim za podršku razvoju sela,  kao i integrisana u redovni obrazovni program.

Čitava aktivnost se naslanja na pojačano ineresovanje mladih ljudi da pokretanjem prerade mesa i mleka na seoskim gazdinstvima ostvare dodatu vrednost i poboljšaju ekonomski rezultat.